Hovorí sa, že Boh dal ľudom skrz prírodu liek na všetky choroby. Dnešné vedecké výskumy čoraz viac dávajú tejto myšlienke za pravdu, keď potvrdzujú múdrosť našich starým mám, ktoré liečili choroby rôznymi bylinami. V tomto článku Vám predstavíme jednu z bylín z božej záhrady ktorá je dostupná v našich zemepisných šírkach. Takouto bylinou je medvedí cesnak.
Medvedí cesnak – obsah článku
- Kdeže rastie medvedí cesnak?
- Pri čom pomáha medvedí cesnak?
- Kedy zbierať a ako ho používať
- Pozor na zámenu!
Kdeže rastie medvedí cesnak?
Medvedí cesnak tu má trošku jednu zvláštnosť. Rastie totižto iba dva mesiace v roku. Začína rásť začiatkom apríla a jeho rast pokračuje ešte v máji. Kvitnúť však začína až v polovici mája. Známa ľudová liečiteľka a autorka mnohých krásnych kníh ako napríklad “Zdravie z božej lekárne” Maria Treben o ňom píše :
“Drieme v ňom mohutná liečivá sila a povráva sa, že ho po zimnom spánku vyhľadávajú medvede, aby si prečistili žalúdok, črevá a krv.”
Medvedí cesnak rastie na vlhkých lúkach, v tienistých lužných lesoch a v listnatých a horských lesoch. Ak chodievate do prírody na prechádzky možno ste ho už niekedy videli a ani o tom neviete. Jeho liečivé vlastnosti sa v podstate zhodujú s klasickým kuchynským cesnakom. Rozdiel je akurát v tom, že medvedí cesnak je značne liečivejší, má väčšiu silu než cesnak kuchynský.
Pri čom pomáha medvedí cesnak?
- reguluje vysoký cholesterol
- znižuje vysoký krvný tlak
- čistí krv
- pomáha pri ťažkom trávení a hnačkách
- pôsobí ako prevencia pred žalúdočnými vredmi
- zmierňuje kŕčové žily
- čistí a chráni obličky
- odstraňuje nespavosť
- zvyšuje imunitu
- pôsobí antibakteriálne
- pomáha zle hojacim sa ranám (používa sa tinktúra alebo čerstvé lístky ktoré sa prikladajú)
Kedy zbierať a ako ho používať
Medvedí cesnak sa zbiera pred kvitnutím na jar, v apríli, keď začína rásť. Zbierajú sa mladé lístky ktoré môžete použiť ako vynikajúci doplnok na chlebík, ak ho nadrobno nakrájate podobne ako pažítku. Využitie v kuchyni je rôznorodé. Samotné sušenie listov neprináša moc úžitku, keďže sa sušením jeho liečivá sila z časti stráca. Preto sa odporúča konzumovať ho čerstvý. Ak si ho však chcete uchovať na dlhšiu dobu môžete si vyrobiť tinktúru.
Stačí nazbierať čerstvé lístky, vložiť do fľaše a zaliať alkoholom. Najideálnejším by bol alkohol okolo 60% no ak je ho pre vás ťažké zohnať, môžete medvedí cesnak zaliať aj 40% vodkou. Fľašu s obsahom umiestnite na svetelné miesto a po dvoch týždňoch lúhovania preceďte.
Fľašu dobre uzavrite aby alkohol zbytočne nevyprchal.Takto vytvorená tinktúra sa používa na potieranie rán, a tiež sa môže používať vnútorne. Medvedí cesnak vyrastá z cibuľky. Tú je tiež možné zbierať, avšak až na neskorú jeseň. Potom sa takto cibuľka používa tak isto ako klasický kuchynský cesnak.
Ak sa už rozhodnete nazbierať si medvedí cesnak priamo v prírode, musíte si dávať pozor.
Je tu riziko, že si medvedí cesnak zameníte za konvalinku, ktorá je prudko jedovatá. Pomýliť sa môžete hlavne pri zbere ešte nezakvitnutých rastlín.
Tie sa totižto veľmi nápadne podobajú a možnosť zámeny je vysoká. Najlepšou rozpoznávacou indíciou je nezameniteľná cesnaková aróma, ktorá vzniká pri zbere lístkov. Ak pri zbere necítite cesnakovú vôňu, pravdepodobne to čo zbierate nieje medvedí cesnak!
Toľko naše poučenie o medveďom cesnaku.